Hallux limitus/rigidus

Hallux limitus is beperking in beweeglijkheid van het basisgewricht van de grote teen. Dit gewricht kan maar beperkt naar dorsaal (naar boven) bewogen kan worden. Deze afwijking kan functioneel of structureel van aard zijn. Een structurele hallux limitus heeft te weinig mobiliteit (beweeglijkheid), een functionele hallux limitus heeft voldoende passieve mobiliteit (beweeglijkheid) maar wordt actief niet gebruikt.
 
Behoud van mobiliteit en optimalisatie van gebruik is mogelijk door middel van podologische zooltherapie. Stevige schoenen met een weinig buigbare, dikke loopzool zijn meest aan te bevelen om de pijn in het gewricht te verminderen. Wanneer dit niet het gewenste resultaat geeft, de mobiliteit verder vermindert of gewrichtsbeschadiging optreedt, is chirurgie aangewezen om de mobiliteit terug te vergroten of om bij overmatige beschadiging het gewricht vast te zetten.
 
Een hallux rigidus is het meest gevorderde stadium van hallux limitus, dit wil zeggen dat het basisgewricht van de grote teen niet meer kan bewegen naar dorsaal (naar boven). Chirurgie is hier bijna onvermijdelijk.