Preventie bij diabetes

 

Mensen met suikerziekte, Diabetes Melitus, hebben een vergrote kans op voetproblemen.

Voetklachten bij diabetes ontstaan door een verminderde of afwezige gevoeligheid, verminderde bloedcirculatie zowel in grote als kleine bloedvaten en door verminderde weerstand tegen infectie.

Andere complicaties die diabetes met zich meebrengt hebben ook een invloed op de voeten. Zo kan blindheid ervoor zorgen dat de patiënt niet ziet hoe hij zijn nagels knipt. Blessures en wonden worden niet of te laat opgemerkt door de gevoelloosheid. De wonden die reeds gevormd zijn genezen langzaam door de verminderde circulatie.

Bij mensen met diabetes vragen de voeten veel zorg. De podoloog gaat een aantal testen doen om de gevoeligheid, de gewrichtsmobiliteit en de kwaliteit van circulatie te bepalen en de voeten grondig inspecteren om in te schatten hoe groot het risico is om een voetwonde te ontwikkelen. 

Met behulp van vilt of silicone orthese wordt er drukontlasting gecreëerd zodat de vorming van wonden verminderd of de genezing van wonden bevordert.

Patiënten met een diabetespas heeft recht op een twee jaarlijkse voetcontrole bij de podoloog. Deze voetcontrole houd in schoenadvies, wondbehandeling, zooltherapie en silicone orthesen.